Regelmatig horen we dat de logingegevens van diverse websites zijn gestolen bij een succesvolle poging tot het hacken van een website. Soms kunnen dit wel eens websites zijn die u zelf gebruikt. Wat doet u in dat soort gevallen?
Grote hacks
Er zijn een aantal extreem grote hacks geweest waarbij e-mailadressen, wachtwoorden en soms zelfs adresgegevens van klanten zijn buitgemaakt. Zoals bijna 160 duizend Boxee accounts, 37 duizend Sony accounts, ruim 4,4 miljoen MoneyBookers accounts, maar ook meer dan 164 miljoen LinkedIN accounts en meer dan 152 miljoen Adobe accounts.
Zit u daartussen?
Maar hoe weet u of uw account bij deze sites is meegenomen in een hack? Hiervoor is een website waar u uw e-mailadres kan opgeven om te controleren of uw account is buitgemaakt. Tevens is er een mogelijkheid om een bericht te ontvangen wanneer er nieuwe hacks hebben plaatsgevonden en zelfs of uw gegevens zijn buitgemaakt. Dit kunt u doen op de website haveibeenpwned.com.
Help! Mijn account is buitgemaakt bij een hack! Wat moet ik doen?
Door uw wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen bent u al een heel eind. Wanneer u het zelfde wachtwoord gebruikt bij andere websites verander dan uw wachtwoord ook bij die websites. Indien ook betaalgegevens zoals creditcardgegevens zijn buitgemaakt houd dan uw afschriften in de gaten. Mocht u op uw creditcard een betaling te zien krijgen die voor u niet bekend zijn blokkeer dan uw rekening per direct.